Hints & Tips

Solliciteren kun je leren

Welke informatie is belangrijk voor welke baan? Welke vaardigheden zullen ertoe bijdragen dat jij de voorkeur krijgt boven een andere sollicitant? In het huidige arbeidsklimaat heeft een werkgever vaak een ruime keus uit kandidaten voor zijn vacatures. Dit betekent dat gemotiveerde en goed voorbereide kandidaten automatisch een streepje voor hebben op hun mede-kandidaten. Als matchmaker op de arbeidsmarkt weten onze adviseurs precies waar werkgevers naar kijken in een CV.

Onderstaand tref je een paar tips aan die kunnen bijdragen aan een succesvol sollicitatiegesprek. Want een succesvolle sollicitatie is een samenspel tussen jou en je adviseur. Je adviseur zorgt ervoor dat je de ingang hebt om op gesprek te komen, waarna jij het aansluitend moet 'afmaken'.

 1. Ideale kandidaat
  Vorm een beeld hoe volgens jou voor de werkgever de ideale kandidaat er uit ziet en zoek naar overeenkomsten met jouw persoonlijke vaardigheden, eigenschappen en ervaring.
 2. Bedrijfsonderzoek
  Doe onderzoek via bedrijfswebsite, Linkedin etc. naar de werkgever en achterhaal kengetallen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt gebruiken. Je kunt daarbij denken aan branche, historie, nieuwsberichten, grootte bedrijf.
 3. Meestgestelde vragen
  Zoek op internet naar een lijst met meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en formuleer voor elke vraag een passend antwoord.
 4. Jezelf verkopen
  Bereid een 'elevator-pitch' voor waarin je in 30 seconden tijd jezelf voorstelt en beargumenteert waarom jij de meest geschikt kandidaat bent.
 5. Kleding & Uiterlijk
  Zorg voor passende kleding voor je sollicitatiegesprek. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer dan de helft van alle sollicitanten wordt afgewezen op basis van de eerste indruk en niet je kennis of ervaring. Kleding (schone kleding en schoenen, netjes gestreken etc.) en uiterlijk (schone handen en nagels etc.), spelen daarbij een grote rol.